Kutatás

Többszereplős biztonsági protokollok

Kutatási területem a többszereplős biztonsági protokollok témaköre, ezen belül anonimitási módszerekre fókuszálok. PhD kiírásom [itt] érhető el, ebből egy átfogó képet lehet kapni arról, amivel foglalkozom.

GPSAA

Jelenleg egy általános célú biztonságos anonimitási architektúra (general-purpose secure anonymity architecture) specifikálásán, implementációján és analízisén dolgozok (bővebb info [itt]). Célja, hogy egy egységes keretrendszert biztosítson különböző anonimitási szolgáltatásokhoz az anonim üzenetküldéstől az anonim engedélyezésig (e-fizetés, e-szavazás). A rendszer a különböző anonimitási funkcióknak különböző önálló rétegeket (ADL-Anonymous Datagram Layer, ASL-Anonymous Session Layer, AH-Anonymous Handshake) definiál, melyek az Internetes TCP/IP felett helyezkednek el.

Ezt a kutatási irányvonalat 2003-ban Werner von Siemens Díjjal jutalmazták, melyhez a projekt-pályázat [itt] elérhető.

PROB csatorna

A PROB-csatorna (Passive, Real-time, Observable, Black-box) egy formálisan definiált anonim üzenetküldési technika. Célja egy olyan egyszerű szcenárió definiálása, ahol a nehezen megfogható "anonimitás" fogalomhoz elméletileg megalapozott mértéket lehet megadni. Ennek megfelelően a modellt ismertető publikáció (beküldve a PET'04 konferenciára, [PDF]) bevezeti a forrás- és célrejtő tulajdonságot mint ilyen mértékek, valamint leír olyan követelményeket, melyekkel garantált szintű anonimitás érhető el.

A PROB-csatorna volt az első anonim üzenetküldési technika, mely implementálta a GPSAA projekt ADL specifikációját.

AEP

AEP (Anonymity Enhancing Protocol) eredetileg egy önálló egységes keretrendszer volt anonim engedélyezési sémák megvalósítására (pl. e-fizetés): három szereplő - az anonim alany, a szolgáltató és az anonimitási hatóság - közötti kommunikáció struktúráját és lelofyását speficikálta. Bővebb információ [itt] található.

Jelenleg AEP mint az első AH (Anonymous Handshake) megoldás integrálása történik a GPSAA projektbe.

Publikációim

Publikációs listám [itt] található.

GERGELYTOTH99_AT_GMAIL.COM